Zadovoljni posetioci i učesnici 8. Regionalnog sajma privrede u Novoj Pazovi

sajam 2014Ovogodišnji, upravo završeni, osmi po redu, Regionalni sajam privrede doneo je pregršt noviteta sa privredne scene regije Srema, a i šire. Među 100 izlagača, koji su posetiocima Sajma predstavili svoj proizvodni program, novitete i poslovna dostignuća našle su se brojne branše.

Od metalne i plastičarske industrije, auto industrije, hemijske industrije, građevinarstva, poljoprivredne mehanizacije, pa sve do turizma, ugostiteljstva, tekstila i kućne radinosti. Glavni organizatori Sajma bili su Sremska privredna komora i Opština Stara Pazova, uz podršku Pokrajinskog seretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Sajam je svečano otvoren uz stihove pesme „Divan je privredni Srem", što je i geslo manifestacije, u prisustvu visokih zvanica Vlade Republike Srbije, predstavnika komorskog sistema Republike Srbije, delegacija iz prijateljskih zemalja i regiona, kao i mnogih drugih uvaženih gostiju iz sveta privrede.

Na samom početku svečanog programa sve učesnike i uvažene goste pozdravio je predsednik Opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović, koji je u svojoj pozdravnoj reči između ostalog naglasio: „Cilj kojim se, kao organizatori Sajma, rukovodimo je da ova manifestacija bude most koji povezuje privrednike, da strateški podržimo dalji razvoj privrede, kako u Sremu, tako i izvan ovog regiona. Jedno od naših najvećih dostignuća je uspešno pozicioniranje Regionalnog sajama privrede kao prepoznatljivog brenda, ne samo među privrednicima, već i među stručnim institucijama i građanstvom. Višegodišnja tradicija održavanja sajma i sve veći broj izlagača najrazličitijih branši, svedoči o značaju i ulozi ovog privrednog događaja. Neka program ovogodišnjeg Sajma bude razlog više da nas ovde u staropazovačkoj Opštini posetite i sledeće godine!"

Potom su se prisutnima obratili i predsednik Sremske privredne komore, Đorđe Božić, kao i potpredsednik Privredne komore Srbije, Zdravko Jelušić.

Svečani trenutak otvaranja pripao je Igoru Miroviću, koji je u svom obraćanju istakao značaj privrednog razvoja staropazovačke opštine, koji se ogleda u privlačenju stranih i domaćih investitora, kao i primetnom razvoju lokalne infrastrukture. „Preduzetnički duh koji ovde vlada potkrepljuje činjenicu da se kroz razvoj privatnog biznisa može doprineti izlasku iz ekonomske krize, a da su upravo ovakvi sajmovi prilika za nova poslovna poznanstva i kontakte. Još jedan značajan faktor su ljudi, jer nije ključni pazovački uspeh u tome što se nalazite blizu magistralnih puteva već inicijativa, rad i razvojni projekti koji se ovde sprovode", zaključio je Mirović na kraju svog obraćanja.

Izložbeni program Sajma su, ove godine, naročito obogatile prezentacije na aktuelne teme, gde se moglo više čuti o socijalnom preduzetništvu kao važnoj grani podrške razvoju privrede, sivoj ekonomiji i njenim posledicama, uvozu na tržište Ruske Federacije i izvoznim potencijalima, koji su ovovremena prilika za našu zemlju.

Posebnu pažnju privukao je i mini Sajam zapošljavanja, koji je okupio veliki broj zainteresovanih posetilaca, a još jedan novitet bilo je i predstavljanje Srpske akademije inovacionih nauka, koja je imala priliku da se sa svojim izložbenim programom, posle više postavki u prestonici, prvi put predstavi u jednoj lokalnoj sredini.

Napor koji, u realizaciju i promociju Sajma i njegovih ciljeva, zajednički ulažu Sremska privredna komora i Opština Stara Pazova, ali i privrednici i učesnici, iz godine u godinu, donose vidljive rezultate. Ovo je i povod više da se privredi i svim njenim pratećim sadržajima, i u narednim godinama, ukaže neophodna pažnja i podrška, kada Opštinu Stara Pazova, pazovačke privrednike i Pazovčane očekuje desetogodišnji jubilej - prvog Regionalnog sajma privrede.