Lokacija za posao

Prilikom izbora lokacije morate obratiti pažnju na nekoliko pitanja:

1. Delatnost kojom ćete se baviti?

U zavisnosti kojom delatnošću ćete se baviti kao preduzetnik, izabraćete lokaciju koja najbolje odgovara vašim potrebama, odnosno, ako se bavite proizvodnjom ili veleprodajom lokacija za vaš posao može da bude van gradskog područja ali sa uređenom inftrastrukturom. U ovom slučaju prednost dajete dostupnosti dobavljača i sirovina u odnosu na udaljenost od kupaca. Međutim, ako se bavite maloprodajom i ugostiteljstvom, svoj posao morate locirati bliže krajnjim korisnicima, tj. kupcima.

2. Da li morate imati poslovni prostor ili možete obavljati svoj posao u kući?

Zakonom o zanatsko - preduzetničkoj delatnosti Republike Srbije regulisano je za koje delatnosti/poslove nije potreban poslovni prostor. To se prvenstveno odnosi na kućnu radinost, prodaju od vrata do vrata i slično.

3. Da li imate sopstveni prostor ili ga morate iznajmljivati?

U slučaju da nemate sopstveni prostor i morate da ga iznajmljujete, obavezno regulišite sva prava i obaveze ugovorom. Na ovaj način ćete izbeći moguće nejasnoće prilikom korištenja prostora i visine zakupa.

4. Da li je lokacija vašeg posla poznata krajnjim korisnicima (promocija)?

Od izuzetne važnosti je i promocija. Kako je neophodno da reklamirate svoje proizvode i usluge, takođe je veoma važno da uložite i u promociju lokacije i na taj način obavestite potencijalne korisnike gde se nalazite.

Zato je važna ideja i inicijativa stvaranja Preduzetničkog inkubatora.

Osnovni koncept Preduzetničkog inkubatora je da novoosnovane proizvodne firme borave u prostoru Inkubatora u periodu 3-5 godina. Potencijalni korisnici prostora su početnici (start-up) i preduzeća/preduzetnici koji su registrovani manje od 3 godine koji se ne bave trgovinom, ugostiteljstvom i prehrambrenom proizvodnjom.

Usluge koje bi pružao Inkubator su:

  • Usluge iznajmljivanja poslovnih, proizvodnih i skladišnih prostorija,
  • Usluge fotokopiranja,
  • Usluge štampanja,
  • Usluge korišćenja interneta,
  • Usluge obezbeđenja objekta,
  • Usluge stručnih saveta i pohađanja seminara (obuke),
  • Promociju preduzeća, korisnika inkubatora i drugi vidovi podrške (besplatna izrada reklamnih tabli, kreiranje zaštitnog znaka preduzeća, prezentacija na internet sajtu Preduzetničkog inkubatora, kreiranje i izrada promotivnih brošura za inkubirana preduzeća itd.)