Međuopštinski sporazum o upravljanju regionalnim projektima

potpisivanje-srem thumb medium200 0Predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i predsednici opština iz Sremskog okruga su u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici, u prisustvu Igora Mirovića, ministra za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, potpisali Međuopštinski sporazum o upravljanju regionalnim projektima u Sremskom okrugu.

Ovaj Sporazum je rezultat niza preliminarnih sastanaka svih uključenih strana sa nadležnim republičkim i pokrajinskim organima, stručnim ustanovama u oblasti upravljanja infrastrukturnim projektima na osnovu čega je i kreiran model upravljanja, koji je usvojen i danas zvanično verifikovan. Sporazum je prevashodno iniciran od strane Regionalne razvojne agencije Srem uz svesrdnu podršku pomenutih Opština.

Ministar Igor Mirović je ovim povodom izjavio da je u Srbiji danas neophodno okupljanje, udruživanje i objedinjavanje oko velikih razvojnih projekata, u cilju njihovog što efikasnijeg i adekvatnijeg rešavanja. "Čekaju nas mnoge mogućnosti u procesu pristupanja Evropskoj uniji i moramo ih maksimalno iskoristiti", dodao je u svom obraćanju prisutnim predsednicima Opština, a potom istakao primer budućeg autoputa od Novog Sada do Rume koji bi najbolje dokazao ulogu zajedničkog rada na ostvarivanju jednog regionalnog projekta, koji je istovremeno i od državnog značaja.

Takođe, bilo je i reči o ulozi regionalnih razvojnih agencija i Nacionalne agencije za regionalni razvoj u ovom procesu, čiji je zadatak da promovišu i predstavljaju interese regiona, da obezbeđuju implementaciju regionalnih razvojnih dokumenata, kao i da sprovode odgovarajuće mere za ostvarivanje značajnih razvojnih projekata.

U prilog zajedničkom radu različitih institucija stoji i činjenica da je juče u Beogradu dogovoreno da Ministarstvo regionalnog razvoja i Vlada Vojvodine zajedno finansiraju izradu projektno-tehničke dokumentacije za novi autoput sa tunelom kroz Frušku Goru sa okvirnim rokom završetka tokom iduće godine.