"Eyemaxx" spreman za izgradnju logističkih centara u Nišu i Staroj Pazovi - Zašto Austrijanci već četvrtu godinu ne počinju "ogromne" poslove u Srbiji?

eyeax2Posle zatišja, obično dođe bura. Tome se nadaju i Nišlije ali i stanovnici juga Srbije. Naime, posle tri i po godine od potpisanog protokola, austrijska kompanija "Eyemaxx" ovih dana ponovo se obratila opštinskim vlastima kako bi konačno bilo rešeno pitanje zemljišta za izgradnju logističkog centra u sklopu Aerodroma "Konstantin Veliki".

Zbog finansijske krize početak projekta je više puta odlagan. Međutim, kompanija "Eyemaxx Management", obratila se 6. avgusta 2012. godine gradonačelniku Niša, novim Pismom o namerama kojim je precizirano da će ukupna vrednost investicije iznositi 61,3 mil EUR, a kojim se predviđa zapošjavanje 400 radnika.

Za navedene investije Austrijancima je potrebno zemljište površine 26,4 hektara, a procenjena maksimalna veličina logističkog centra je 136.000 m2.

Grad je tom prilikom reagovao, tako što je naložena izrada elaborata o opravdanosti davanja u zakup građevinskog zemljišta, a rok za izradu elaborata je 1. septembar 2012.

Kako za "eKapiju" kaže Ljiljana Radovanović iz beogradskog predstavništva kompanije "Eyemaxx", čim se usvoji ovaj elaborat, akt o tome usvoje Skupština grada i Vlada Srbije, i tako "prođe" predlog o otuđenju zemljišta sa vrednošću manjom od tržišne ili bez naknade, oni su spremni da počnu sa gradnjom.

- Mi smo već spremni, tako da bi gradnja mogla da počne i istog dana po dobijanju zemljišta i svih potrebnih dozvola - kaže sagovornica "eKapije".

Plan realizacije projekta je najkasnije u roku od pet godina.

Kako je gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao za "Politiku", u tom gradu su svi veoma zainteresovani za ovu investiciju jer bi logistički centar sigurno doprineo i afirmaciji niške vazdušne luke, a samim tim znatno uticao i na razvoj putničkog aviosaobraćaja sa Aerodroma "Konstantin Veliki".

- Koristi od izgradnje i otvaranja kargo centra imala bi cela privreda a najviše poljoprivreda. Poljoprivrednicima iz centralne, južne i jugoistočne Srbije pružila bi se jedinstvena šansa za izvoz u Evropu i svet svih proizvoda iz bogatog Pomoravlja, koji se zbog kvaliteta traže na stranim tržištima - smatra Perišić.

 

Posle Niša i Stara Pazova

 

 

Niš nije jedini grad gde će Bečlije da ulažu. Naime, "Eyemaxx" već nekoliko godina poseduje i zemljište u Novim Banovcima, na teritoriji opštine Stara Pazova.

Logistički centar sa pratećim sadržajem, kakve inače ova austrijska kompanija poseduje širom Evrope, prostirao bi se na blizu 240.000 m2.

Iako je ranije najavljivano da bi kompanija u ovo mogla da uloži oko 300 mil EUR, iz "Eyemaxx"-a za naš portal kažu da trenutno nije moguće reći koliki će ova investicija dostići, ali da se radi o "izuzetno velikom iznosu".

Kako kažu, izgradnja logističkog centra u Novim Banovcima, još uvek "čeka" lokacijsku dozvolu.

 

Prvo logistika pa onda šoping

Inače, "Eyemaxx" je investicionoj javnosti poznat i po najavljenom šoping centru "Brand Outlet Beograd". Prema planovima taj centar bi trebao da bude smešten na prvom isključenju sa autoputa Beograd-Novi Sad, prostiraće se na više od 20.000 kvadrata, od kojih će u prvoj fazi biti izgrađeno 15.500, sa oko 90 prodavnica i 2.000 parking mesta.

Kako objašnjava naša sagovornica, izgradnja centra je planirana na delu pomenutog zemljišta u Novim Banovcima. Međutim, na pitanje kada možemo očekivati otvaranje centra, s obzirom da je više puta do sada najavljivano, Radovanović kaže, da ne može da precizira.

- Prvo logistika pa onda šoping centar – kaže predstavnica kompanije "Eyemaxx".

Inače, prema ranijim najavama, "Brand Outlet" centar "Eyemaxx" realizuje u saradnji sa kompanijom "Freeport", koja je zadužena za nadzor i rukovođenje objektom. "Freeport" je do sada razvio 10 centara širom Europe i trenutno deluje u Portugalu, Češkoj, Švedskoj i Francuskoj.

Jelena Đelić