Saradnji nemačkih i srpskih kompanija - Potpisan sporazum Unije poslodavaca i Nemačke asocijacije za spoljnu trgovinu

sr-dePredstavnici Unije poslodavaca Srbije i Nemačke asocijacije za spoljnu trgovinu i ekonomski razvoj potpisali su 2. novembra sporazum o saradnji, koji ima cilj da privuče investitore iz Nemačke i omogući plasman srpske robe na nemačko i druga tržišta.

Sporazum su potpisali predstavnik Nemačke asocijacije za spoljnu trgovinu i ekonomski razvoj potpisao Dirk Borman i generalni sekretar Unije poslodavaca Srbije Boško Savković, a potpisivanju je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu finansije i privrede Vlajko Senić.

- Ovaj ugovor predstavlja prvi korak u interziviranju saradnje između kompanija iz Srbije i Nemačke - rekao je Borman i izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo finansija podržalo projekat.

Savković je istakao da se nada da će u toku ove godine neke ozbiljne nemačke kompanije doći u Srbiju zato što ovoj državi trebaju nove investicije.

On je rekao da očekuje da će sporazum doneti konkretne rezultate i da će nemačke kompanije zaposliti veliki broj ljudi.

- U interesu nam je da smanjimo stopu nezaposlenosti u Srbiji. Takođe, sporazum treba da olakša i plasman poljoprivrednih proizvoda - izjavio je Savković.

Nemačka asocijacija za spoljnu trgovinu i ekonomski razvoj povezuje nemačke kompanije sa kompanijama širom sveta u cilju ostvarivanja strateških partnerstava i razmene robe i usluga.

Ova asocijacija predstavlja nemačku privredu u Evropi i svetu i trenutno je povezana sa 86 poslovnih asocijacija u 74 zemlje.

Nemačka asocijacija okuplja 1.300 članova, uglavnom velikih i srednjih preduzeća, koji se sastaju na lokalnom i saveznom nivou.

Organizacija broji blizu 300 predstavnika nemačke privrede koji predstavljaju različite branše, od mašinogradnje, industrije postrojenja, infrastrukture, građevinarstva, hemije, metalske, elektroindustrije, energetike, IT, opreme za zdravstvo, potrošnje, logistike i širokog spektra različitih uslužnih delatnosti.

Izvor eKapija